A MEDITERRÁN DIÉTA
Aki Olaszországba utazik, jobb, ha bizonyos táplálkozási szokásokra felkészül. Mert, hogy az olaszok imádnak enni, s mindennek ellenére nagy részük nem elhízott. A mediterrán diétát bírni kell. Mind a körutam, mind a nyári egyetem alatt érdekes tapasztalatokkal gazdagodtam és egyfolytában ettem.
Én kiadós reggelihez vagyok szokva, persze a kotyogós kávé ennek elmaradhatatlan tartozéka itthon is. Viszont Olaszországban két alternativa van: vagy a kekszes kíséret, ami nekem édes kevés vagy a cukorban és szénhidrátban túltengő péksüteményes verzió. Egyik sem az esetem.
A menzán megtapasztalhattam az igazi kihívást. Tészta mind ebédre, mind vacsorára. Hogy csináltam, hogy mégsem szedtem fel plussz öt kilót, mire hazaértem? A kezdeti sokk után elkezdtem szigorúan nézni a menüt és a mennyiségeket. Ez utóbbi tekintetében ugyanis kiadósnak számított mindkét étkezés, ami annyit tett, hogy valamit elhagyhattam belőle. Egy előadó teljesen véletlenül be is mutatta pont a mediterrán diéta lényegét, ami fellelhető volt a menza ételeiben, de helyenként túlkapott rajta.
El kellett hagynom az otthoni szokásaimat. Hiába eszem itthon kenyeret tojással és sajttal, erre lehetőségem nyílt volna Gemonában is, viszont felfújt, fehér kenyérrel, amit én évek óta nem fogyasztok. Ezért erről inkább lemondtam.
Ebédre felváltva fogyasztottam első fogásként a pasta-t és a rizst, néha viszont teljesen kihagytam. Mindennap, ebédhez, vacsorához nyers salátát ettem. Mivel a desszert általában túlcukrozott puding volt, ami szintén az egyik általam nem kedvelt édesség (nagyon kevés ilyen dolog van), a gyümölcsöt választottam.
Amit megfigyeltem magamon, hogy kevesebb kedvem támadt cukorra és nem kívántam annyira a csokoládét sem. Nem tudom, hogy a reggeli cukorbomba miatt-e vagy hogy a kenyér megint kiesett az étrendemből, mindenesetre a három hét alatt két darab csokoládét vásároltam, mindkettő étcsoki. Süteményeket kóstoltam, de mértékkel, amikor volt rá alkalom.
Véleményem szerint a mediterrán diéta mindenképp követendő. Amit itthon is megtartottam, első megbotránkozásomat követően, hogy az esti szendvics helyett inkább egy könnyű főételt eszem, például levest. Reggel ugyan éhesebben kelek, de nem tömöm tele magam szénhidráttal alvás előtt. Zöldséget és gyümölcsöt mi amúgy is sokat fogyasztunk, ez így maradt. Meglátjuk, milyen eredménye lesz majd a mediterrán táplálkozásnak.